WitchWorld koopt Kasteel van Almere

27-10-2015

Vanmiddag werd, onder grote publieke belangstelling, in de Rabotoren in Almere de koopovereenkomst getekend dat ertoe moet leiden dat het inmiddels roemruchte Kasteel van Almere tot het nieuwste themapark van Nederland zal worden omgetoverd.

De geschiedenis van de nooit afgebouwde ruïne begon in 2000, toen projectontwikkelaar Tijs Blom begon aan zijn streven om in de nieuwste stad van Nederland, tegenover een hypermoderne skyline een kopie van een eeuwenoud slot te bouwen. In 2002 kwam de bouw abrupt tot stilstand toen faillissement een eind maakte aan het initiatief. In 2005 kocht Gravin B.V., bestaande uit de ondernemers Henk Vink en Joop van der Graaf, het gebied van ruim 25 HA op. De plannen die zij ermee hadden, stuitten echter op een onwrikbaar bestemmingsplan. Tot vandaag leek het erop dat de impasse niet te doorbreken was.

Het Almeerse bedrijf WitchWorld B.V. werd in maart 2013 door de gemeente gevraagd of realisatie van het door WitchWorld bedachte themapark tot de mogelijkheden behoorde. Onderzoek door WitchWorld en Royal HaskoningDHV wees uit dat dit het geval was, waarna in alle rust een concreet en opzienbarend plan tot stand kwam, waaraan inmiddels meer dan honderd medewerkers en bedrijven hun bijdrage leveren. Een hechte samenwerking tussen bedrijfsleven, de gemeente Almere, haar Economic Development Board, de Rabobank Almere en WitchWorld gaat daar eveneens mee gepaard.

Serieuze onderhandelingen met Gravin B.V. begonnen in januari 2014 en leidden vandaag dus tot de ondertekening van het koop- contract. Dat moet de eerste aanzet zijn voor een park dat aan meer dan vierhonderd mensen rechtstreeks werk moet bieden en een totale capaciteit van zestienhonderd arbeidsplaatsen in stad en regio zal leveren. De geraamde economische impuls van WitchWorld bedraagt 63 miljoen voor de regio.

Hoewel de gebeurtenis van vandaag van groot belang is, wil Witch- World - directeur Ton Theunis benadrukken dat hij er niet te lang bij stil wil staan. 

"Het is geweldig dat we met ons hele team en al onze partners deze mijlpaal hebben bereikt, maar het is uiteindelijk slechts een markant moment op een nog lange weg. Het motiveert natuurlijk enorm om te ervaren hoe er in de afgelopen jaren, en uiteraard met name de afgelopen weken en dagen, in Almere met ons mee is geleefd en geduimd. We heffen er even gezamenlijk het glas op, dat wel, maar dan gaan we weer verder. De financiering voor het park moet worden gecompleteerd, de plannen verder uitgewerkt en ingetekend. We hebben nog heel wat mijlpalen te bereiken tot we alle plannen hebben gerealiseerd, maar we zijn echt op de goede weg en liggen op schema"

Terug naar de nieuws-pagina